Sabtu, 14 Februari 2015

Tunggu aku dtg Surabaya


Sekian lama dah tak menulis terasa agak kekok dan ketandusan kata-kata..... seawal tujuh pagi aku bergerak keluar rumah bersama cucu saudara ku menuju ke KLIA2 untuk memenuhi impian ku untuk ke Surabaya pada tahun ini.... tak sangka pulak bagitu awal ianya terjadi...

Mau ke Surabaya ni memang sudah lama aku idamkan tambahan pula punya rakan maya di sana yang selalu mempelawa untuk kesana... dan tahun ini berkesempatan ke sana... Alhamdulillah...

Pagi itu agak risau juga dengan aliran traffic yang agak banyak di Lebuhraya PLUS arah ke Utara .... tambahan pula dengan cuaca hujan yg agak rintik rintik.

Namun bagitu atas kesabaran dan mencari laluan alternative yg agak kurang sibuk akhir nya sampai ke KLIA2 pukul 8:00 pagi.... dan aku terus bergegas ke ruangan "Check in" kerana pesawat yang akan kami naiki pukul 9:15 pagi berlepas ....

Selesai urusan passport dan keselamatan kami menunggu di Bay 17 untuk menaiki penerbangan QZ322 AirAsia Indonesia dan pesawat berlepas mengikut jadual.

Sepanjang perjalanan cuaca keseluruhan nya baik hanya bila menghampiri Juanda Airport atau lebih dikenali sebagai Bandara Juanda..cuaca agak berawan namun bagitu akhirnya....

Pesawat mendarat dengan selamat tepat pukul 11:37 pg waktu Jawa Timur (JATIM) lebihkurang bersamaan pukul 12:37 tengahari waktu Malaysia...Jumaat 30 Januari 2015.

Surabaya tunggu aku datang dan kini telah ku injak kan kaki ku dibumi pun Surabaya.


























Setelah selesai segala urusan Imigrasi kami pun keluar ke Gerbang Keberangkatan menghubungi supir yang akan membawa explorasi kami di JATIM ini nanti,

Supir kami hari ini bernama Nyoman orang Bali tapi dah menetap di Surabaya sejak 20 tahun dulu dan jiwanya lebih ke Surabayaan dari ke Balian...

Setelah memuatkan semua luggage kedalam mobil Awanza kami bersama supir terus beredar keluar dari Bandara Juanda menuju ke Kota Surabaya untuk membuat lawatan awal sebelum check in hotel pada malamnya...

Tempat pertama kami kunjungi untuk bergambar dan membuktikan bahawa kami telah menjejaki Kota Surabaya ialah monument Suro Boyo walau pun kami hanya bergambar di monument di hadapan Taman binatang di sini yg lebih dikenali sebagai Taman Suro ing Boyo...








Kami berada disini selama lebihkurang setengah jam kami beredar dari kawasan tersebut dan berpusing pusing melalui kawasan sekitarnya mencari tempat untuk makan tengahari kerana perut pun dah mula keroncong.

Setelah berpusing-pusing beberapa kali akhirnya supir kami berhenti di sebuah Restoran China Muslim for ours lunch today at Surabaya.

Tak tau nak order apa, pasal kos nya Nampak macam mahal sangat beribu ribu Rupiah...tergamam juga kerana mentality masih lagi RM....hahahaha.,

Akhirnya kami mengambil keputussan memesan Nasi Goreng dan Alpukat Jus....
Not bad sedap juga walaupun pada awalnya merasa agak keliru dgn Cara dan persekitaran disini.



Oklah  sampai disini dulu buat kala ini, sehingga berjumpa lagi di post lain lawatan kami selepas lunch ni selesai...

C U Next Time...
Layannnnnnnnn....

2 ulasan:

  1. Hehe...mas Azman.... says pun ke Surabaya juga bulan epas...

    BalasPadam