Isnin, 21 November 2011

JB - Sentosa - JB - Seremban / KL




....sibuk sikit minggu lepas , jadi baru sekarang dapat sambung semula catatan perjalanan ke Singapura... gambar atas tu ialah tentatif perjalanan tapi tak dapat nak ikut semuanya terutama masa dan tempat yg di jangkakan akan dikunjungi...

macam-macam masalahnya... contohnya hari pertama tu nak cari rumah pengantin tu tah berapa kali selak peta nak pastikan tak tersilap laluan ke distinasi... gitu jugalah berkejar bersama waktu semasa hari pertama ke Marina Bay dan kebetulan semasa masuk ke Tambak utk keseberang sama waktu pejabat tamat dan ramai pengguna sdg menggunakan lalauan dan kemudahan keluar masuk ke Singapura... jadi hari pertama ni kami hanya sempat ke Marina Bay dan Merlion sahaja.... lepas tu bergegas mengejar waktu supaya tak terlewat untuk mendapatkan perkhidmatan bas pengantara untuk ke Larkin dari MRT Kranji..... kalau terlepas kena naik taxi atau pun kena jalan kaki sepanjang tambak....jgn buat pasal...


tanda hijau kedudukan Tune Hotel Danga Bay JB.


Hari kedua ni, kalau boleh kami nak bergerak awal untuk masuk ke Singapura kerana untuk menjimatkan masa melalui imigresen dan perjalanan ke distinasi.

kami mengambil keputusan check-out awal dari Hotel dan terus ke Terminal Bas dan Teksi Larkin, bersarapan pagi di salah sebuah gerai/kiosk yang nampak ramai pelanggan ( pastinya sedap kalau ramai pelanggan) ..perkena soto nasi dan teh tarik kaw....



lepas sudah sarapan dan membeli sedikit kueh untuk bekalan di Singapura nanti bersama 2 botol air mineral untuk tekak yg dahaga dan sebotol lagi kalau ada keperluan ke tandas.. ( tandas diaorg tak da paip air dalam tandas ) aku tambah lagi 2 botol revive yg dibeli kat 7 eleven hotel malam tadi.

kali ini kami bercadang untuk menggunakan perkhidmatan bas pengatara syarikat singapura pula iaitu sbs transit, walau pun basnya agak lama tapi scedule nya boleh dikatakan tepat dan basnya yang banyak... tambangnya mahal sikit dari causeway link.... tambang ke Singapura RM 1.90 dari Larkin ke Kranji MRT dan tambang balik dr MRT kranji ke Larkin ialah SD1.90 ( RM4.75) boleh tahan juga mahal nya...




selepas melalui pemeriksaan imigresen Malaysia dan Singapura selamat dan selesai, kami sampai ke Kranji MRT pukul 9.15 pagi dan terus mengambil tiket dan menggunakan " North South Line" (NS) (merah) ke Stesen Dhoby Ghaut.... disini stesen pertukaran antara (NS) , "North East Line" (NE)( unggu) dan Circle Line (CC) (oren). 

perjalanan kami bermula dari Kranji bergerak ke timur melalui 14 stesen sebelum sampai ke Dhoby Ghaut (DG) ...panjang juga masa perjalanannya utk sampai...sesampainya di DG kami turun ke tingkat paling bawah untuk mendapatkan mrt NE untuk ke Harbour Fornt yang menggunakan kod perkhidmatan warna unggu, untuk sampai kesana dari DG kami melalui 4 stesen bawah tanah sebelum sampai ke perhentian terakhir NE.



dari NE keluar dari stesen dan naik ketingkat paling atas bangunan , beli tiket untuk ke Sentosa melalui Vivo City menaiki monorail dengan tiket masuk berharga SD 3 dan sah untuk 1 hari dalam masa 6 bulan.... kalau dah beli hari ni tak jadi masuk so boleh tenguk lah bila expired nya.

bergerak dari Vivo City ke  stesen Watefront , turun di stesen Waterfront untuk melawat Universal Studio dan terdapat berbagai-bagai acara dan hiburan serta kemudahan didalam US tu tapi aku tak masuk pun kerana merasakan masa dan budget yg ciput jer.... hanay bergambar di luar dan diruang legar dan bergambar disitu... beli sekeping cenderahati peribadi...tak mampu nak beli banyak utk kawan keran mahal sgt.








Setelah bergambar dan berjalan-jalan disitu lebihkurang sejam kami menaiki semula monorail ke Stesen Imbiah , turun disitu untuk bergambar di Merlion Plaza menaiki tangga ke puncak tertinggi di Imbiah dan Pulau Sentosa tersebut, kebetulan diaorg sdg merayakan hari hantu kot pasal berbagai bagai jenis replika hantu dan replika tanah perkuburan di seluruh kawasan dan bangunan di Imbiah tersebut.... yer lah kan mat saleh sdg merayakan hari halloween jadi diaorg pun terperasanlah macam mat saleh tu juga...


kat atas puncak bukit tu ada kedai dan dewan pameran serta stesen kereta kabel ke pantai siloso....kat atas tu pun menara "Tiger Sky Power" macam menara Taming Sari kat Melaka tu... aku tak naik pun sbb tiket boleh tahan juga mahalnya...aku ni kena betulkan minda dulu sebelum kesana ..kerana sentiasa convert nilai SD dgn MR tu yg jadi kedekut tu..... macamlah aku ni pemurah sangat  .

hari pun dah tengahari jadi kita orang cari tempat yang selesa sikit dan teduh lepak situ buka bekalan yang dibawa JB untuk kami punya "lunch" ...budget gitu..hehehehe... lebihkurang sejam kat situ kami pun turun ke stesen Imbiah untuk ke last point pulau tersebut iaitu stesen pantai "Beach Station" kat sinilah mat saleh atau sapa-sapa yang perasan dirinya macam mat saleh berjemur, mandi kat pantai diaorang... tak der apa yang menariknya cuma pantainya bersih dan terjaga walau pun ramai pengunjungnya.


pukul 1.00 petang kami semua keluar dari sentosa dengan monorel dan MRT(NE) dari Harbour Fornt dan turun di stesen pertukaran Dhoby Ghaut naik MRT (NS) ke stesen Kranji .... perjalanan dari Sentosa ke Kranji itu mengambil masa hampir 2 jam ... sesampai di Kranji kami menebus semula tiket transit MRT di mesin automatik dan menggunakannya untuk membayar tike bas untuk balik ke Larkin SD 1.90... tebus satu tiket dapt SD 1 dan 2 tiket dapat SD 2.... elok sangat lah untuk bayaran tiket bas sbs transit ke Larkin.

tapi aku ni bila orang dah laju sangat dan tertinggal mulalah panik aku khobakan kat dreba bas tu naj ke JB so aku kena bayar SD 1.50 lepas Imigresen Malaysia nak naik bas ke Larkin kena tambang MR 1.20 lagi ..... ish ish kena 2 kali bayar , tapi tak per lah pengalaman untuk pedoman lain kali nak bawa keluarga pula jalan-jalan kesini... kalau tak tak tau pulak helahnya camana kan...

sampai kat Larkin dah pukul 3.15 petang terus bayar parking dan memulakan perjalan balik ke Seremban / KL , singgah sekejap kat UTM solat setengah jam kemudian kami terus bergerak ke arah utara sesampai di Air Hitam kami singgah sekejap untuk makan dan membeli serba sedikit barangana disana. ...masuk waktu magrib kami bergerak keluar dari Air Hitam dan terus bergerak ke utara melalui PLUS ... berhenti di Air Keruh untuk solat  dan menyambung perjalanan ke Seremban kita itu jalan agak sesak juga tapi masih boleh bergerak dalam kelajuan 90 - 100 km/j....

Sekian perkongsian pengalaman perjalanan , sehingga bertemu lagi dilain catatan
saya sudahi dengan
Wabillahitaufik walhidayah



6 ulasan:

  1. Wow! jln2 JB ngan Spore ke? Seronok!

    BalasPadam
  2. Salam Fara..,

    kebetulan gi makan nasi minyak kawan sepejabat kat Kota Tinggi ... alang2 dah sampai JB gi jer lintas tambak lagi pun 1st time gi sana...prakk ckit...hehehe
    seronokkkkkk....

    BalasPadam
  3. Tamatlah amazing race dan selamat sampai di pit stop pada waktu yang ditetapkan...

    Jadi dah takde masalah la kalau nak gi lagi ke sana... :)

    BalasPadam
  4. salam mie..,

    haah dah tamat , nanti masuk amazing race berikutnya...

    nak pergi sendiri kena jadi leaderlah pulak...Insyaallah....
    hehehehehe....

    BalasPadam
  5. kiranya kalau ke sana, boleh tengok2 je lah..dah sume mahal.

    BalasPadam
  6. Salam Ujie..,

    tak derlah sampai macam tu hehehe...boleh juga nak beli kalau ada kemampuan untuk membeli...saya tuari kerana memang pergi kira bidan terjun jer..jadi budgetnya ciput jer....hehehehe

    BalasPadam